Hai la grădiniță!

hai-la-gradinita

Cel mai important pas pentru noi a fost să găsim grădiniță pentru puști. Poate chiar mai important decât găsirea locuinței. Ne doream un loc spațios, aproape de casă, cu doamne blânde și înțelegătoare.

Primul pas a fost să căutăm recomandări de grădinițe pe internet, încă de când eram în România. Am făcut o listă scurtă și am sunat acolo pentru a ne face o idee asupra procesului de înscriere.

Am aflat că, pentru a putea înscrie copilul la grădiniță, trebuie mai întâi să avem domiciliul în Austria.

Ne-am mutat, am obținut documentele de ședere, apoi am început să sunăm din nou la grădinițele din apropierea casei noastre și nu numai. De stat și private. Mici și mari. Cu spațiu verde și fără. Am testat tot. Niciuna nu avea locuri libere pentru anul școlar ce urma să înceapă peste câteva luni.

Surprize surprize …

Întâmplarea a făcut ca într-o zi, pe când ne plimbam încercând să descoperim zone noi și frumoase din apropierea casei noastre, am trecut pe lângă o grădiniță de care m-am îndrăgostit pe loc. VIS! Curte mare, cu iarbă adevărată (în Viena există multe grădinițe care fie nu au curte deloc, fie au o curte mică, cu mochetă verde, care imită iarba), cu multe jocuri în curte și cu multă natură în jur! Fără trafic intens, fără betoane, fără mașini parcate una peste alta în așteptarea copiilor.

Am știut imediat ca acolo ar fi cel mai bun loc pentru puștiul nostru.

Fiind grădiniță de stat, am contactat telefonic și apoi prin e-mail serviciul care se ocupă de înscrierea copiilor la grădinițe.

Eram nou veniți în Austria și ceream unui funcționar să ne explice în limba engleză tot ce avem de făcut.

Cum a fost funcționarul?

Amabil, dornic să ne ajute chiar dacă nu în limba pe care o stăpânea cel mai bine și chiar dacă solicitam ceva ce ar fi trebuit solicitat cu 4 luni înainte, în perioada înscrierilor.

Am trimis toate documentele cerute, inclusiv două opțiuni de grădinițe la care am vrea să îl înscriem pe puști. Am notat, bineînțeles, grădinița de care mă îndrăgostisem. Am primit în scurt timp scrisoare. Direct acasă, prin poștă, fără a fi nevoie să ne deplasăm vreun pic. Fiul nostru primise loc la grădinița pe care ne-o doream și eram așteptați la un interviu cu scopul de a cunoaște grădinița și de a discuta alte detalii cu doamna directoare.

Data și ora interviului au fost stabilite de comun acord, în funcție de disponibilitatea doamnei directoare și intervalul orar în care eu puteam să vin la grădiniță însoțită de puști.

Cum a fost întâlnirea cu doamna directoare?

Întâlnirea a avut loc în aer liber, în curtea grădiniței. Aș putea să o rezum în câteva cuvinte? Sigur că da: zâmbete, respect, fișă în limba română cu necesarul pe care trebuia să îl aducem în prima zi și multă relaxare (Când te muți din București, relaxarea asta te cam ia prin surprindere; nu-ți vine să crezi că se poate și așa).

Programul copilului a fost de la început 8-12, cu mic dejun inclus.

Cost: ZERO. Nimic 😀

Am fi putut să alegem și varianta 8:00-14:00, cu o taxa de aproximativ 50€ pe lună pentru masa de prânz.

Programul lung ar fi fost posibil doar în cazul în care atât eu, cât și soțul meu, am fi fost angajați, deci ocupați pe tot parcursul zilei. Având în vedere că în familia noastră exista încă un puști de nici un an, concediul de îngrijire copil fiind încă activ pentru el, am ales varianta 8:00-12:00.

Am plecat de acolo foarte încântați si nerăbdători să vină toamna și să se numere bobocii. Aveam și noi, de data asta, un boboc de 4 ani și jumătate, emoționat și temător, care trebuia să înfrunte o mulțime de greutăți specifice unui copil inclus într-un colectiv a cărui limbă nu o înțelegea și cu persoane pe care nu le cunoștea.

Cum a decurs adaptarea? Toate detaliile, în partea a doua a acestui capitol din Jurnalul lui Kiddo.

File semnate cu praf magic de copilărie, pentru toți copiii cu vârste cuprinse între 7 și 99 de ani 🤍

Până data viitoare, nu uitați să fiți copii! Râdeți mult și lăsați micile bucurii ale vieții să vă surprindă în fiecare zi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *