Adaptarea la grădinița de stat din Viena

adaptarea-la-gradinita

6 septembrie 2021 a fost, pentru noi, o zi cu multe emoții și, în același timp, foarte relaxantă. Puștiul nostru a început grădinița iar eu, mama lui, am avut voie să îi fiu alături pentru a-l ajuta să se acomodeze treptat și ușor.

Cum a început totul …

În prima zi, precum și în restul zilelor din primele două săptămâni de grădiniță în Viena, copilul a avut program de doar o oră, de la 9:00-10:00. Eu am stat în permanență cu el în sala de grupă. În primele 3 zile exact lângă el, pe covorul de joacă, apoi pe un scaun, la o distanță de aproximativ 2 metri de copil. Alături de puști a stat, de fiecare dată, câte o educatoare.
După primele două săptămâni am început să stau direct pe scaun, iar puștiul se juca cu doamna educatoare.

Treptat, am ieșit din sala pentru a merge la toaletă (stăteam, de fapt, pe unul dintre holurile grădiniței). Am lipsit, astfel, câte 10 minute, apoi 20, apoi 30 și chiar o ora întreagă.
După prima lună și jumătate, puștiul a stat două ore singur. În curte încă nu se simțea în largul lui. Teama cea mai mare a fost legată de limbă, de imposibilitatea de a spune ce are nevoie.

Adaptarea puștiului nostru a durat, astfel, câteva luni. Doamnele educatoare mi-au spus ca e important ca totul să se facă în ritmul lui. Am avut noroc ca au fost doar 2 copii noi în grupă, iar unul venea în intervalul 8:00-10:00 și celălalt în intervalul 10:00-12:00 (în principal, pentru a se evita aglomerarea clasei – regulile referitoare la funcționarea grădinițelor în timpul pandemiei permiteau prezența unui singur părinte în fiecare interval orar)

A fost greu, foarte greu începutul, însă totul e bine când se termină (sau continuă) cu bine!

File semnate cu praf magic de copilărie, pentru toți copiii cu vârste cuprinse între 7 și 99 de ani 🤍

Până data viitoare, nu uitați să fiți copii! Râdeți mult și lăsați micile bucurii ale vieții să vă surprindă în fiecare zi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *